21 lut

[RECENZJA] Ewa Oleksy, Justyna Nizińska – Obrazkowa książka kucharska

Wydawnictwo Harmonia przygotowało również pozycję pomocniczą dla rodziców, nauczycieli i terapeutów, chcących nauczyć swoich podopiecznych gotowania prostych potraw z pomocą historyjek obrazkowych.

„Obrazkowa książka kucharska” Ewy Oleksy i Justyny Nizińskiej to ciekawa pozycja edukacyjna, wspierająca w nauce gotowania osoby posługujące się komunikacją obrazkową. W ten prosty sposób możliwe stało się odwzorowanie procesu przygotowania różnych prostych potraw oraz oceny ich smaku przez poszczególnego użytkownika przepisu. Książka w jasny, intuicyjny sposób przeprowadza użytkującego przepis przez proces przygotowania różnych, posegregowanych w różne kategorie potraw. Znajdą się wśród nich: tosty, biały ser z dodatkami, jajecznica, czy lody. Wszystko przygotowywane jest z użyciem prostych w obsłudze urządzeń i naczyń, takich jak garnek, patelnia, czy blender, co pozwala na opanowanie podstaw sztuki kulinarnej. Każda z potraw rozpisana jest na obrazki z prostym opisem i kończy się kartą ewaluacyjną, którą można powielać i wykorzystywać dla wielu uczestników zajęć.

Niezwykła nowatorskość tej książki oraz prosta forma sprawiają, że mogą z niej korzystać nie tylko nauczyciele na terapiach zajęciowych, ale również rodzice dzieci neurotypowych. Wspólne gotowanie może stać się okazją do wspólnego, pożytecznego spędzania wolnego czasu i eksperymentów kulinarnych. Dodatkowo, podane tutaj przepisy można – dzięki rozłożeniu na czynniki pierwsze – z łatwością modyfikować, wprowadzając inne warianty smakowe. Dla dzieci szczególnie zafascynowanych gotowaniem będzie to atrakcyjna, ciekawa pozycja. Duże strony, czytelna czcionka i obrazki przypominają nieco swoją formułą tradycyjne książki kucharskie.

Serdecznie polecam nie tylko pasjonatom gotowania!

Weronika Janiak

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.