7 Maj

[RECENZJA] „Ciało pamięta. Tom 2. Rewolucja w terapii traumy”, Babette Rothschild, Wyd. Uniwersytetu Jagiellońskiego

Przedmiotem niniejszej recenzji jest drugi tom książki „Ciało pamięta. Rewolucja w terapii traumy” autorki Bebette Rothschild, klinicystki z kilkudziesięcioletnim stażem pracy, prowadzącej również superwizje, warsztaty, szkolenia i wykłady, która z niezwykłą lekkością i bardzo przystępnym językiem wprowadza czytelnika w tematykę pracy terapeutycznej z traumą.

20 Kwi

[RECENZJA] Margaret Robinson Rutherford, Perfekcyjni do bólu. Jak uwolnić się od perfekcjonizmu maskującego depresję i odzyskać zdrowie, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego

„Perfekcyjni do bólu” to książka, która ma skłonić czytelnika do przyjrzenia się swoim dążeniom do perfekcji, a jednocześnie uświadomić, że nakładanie maski idealności nie służy nikomu, wręcz przeciwnie konsekwencje takiego postępowania mogą być tragiczne…

13 Lut

[RECENZJA] A. Prokopiak, Autonomia osób ze spektrum autyzmu. Predyktory psychospołeczne, wyd. UMCS, Lublin

Książka dr Anny Prokopiak wydana jeszcze w 2020 roku przez wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie to jedna z bardziej aktualnych diagnoz postrzegania osób w spektrum autyzmu w Polsce oraz ich sytuacji, jaka ukazała się w ostatnim czasie.